top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLaura Vernooijs

Waar spelen goed voor is op Curacao!

Bijgewerkt op: 21 mrt. 2022


Waarom is (buiten)spelen zo belangrijk voor het brein van ons kind? Afgelopen week volgde ik een online webinar van Erik Scherder, Hoogleraar Neuropsychologie over het belang van spelen. Tegenwoordig bestaan de dagen op school en thuis vooral uit zitten. Actief spelen heeft positieve invloed op meerdere vlakken in het brein zoals; motorisch, cognitief, creatief en sociaal emotioneel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het balanceren op een boomstam(motorisch), het plannen van een speelacitiviteit (cognitief) en het bemiddelen tijdens spel met vrienden, vrienden maken (sociaal emotioneel)etc.. Door dat wij en onze kinderen bewegen, gaat bloed sneller stromen. In het lichaam door alle organen en in onze hersenen en bloedvaten verwijden door de activiteit.


Hoe krijg ik mijn kind aan het spelen?

Als ouder zijn wij 'het' voorbeeld van ons kind. Door te laten zien hoe je speelt, beweegt en tergelijkertijd plezier maakt pakt je kind dit ook op. Stimuleer je kind door te gaan buiten spelen, af te spreken met vriendjes. Dit is goed voor de sociale vaardigheden en het zelfvertrouwen voor je kind. Afwisseling hierin is belangrijk, niet elke keer het zelfde. Kijk naar een sport waar je kind interesse in heeft. Voorwaarde voor ontwikkelend speelplezier zijn:

- Het is vernieuwend

- Het is uitdagend

- Het kost moeite

Door in de natuur te spelen worden kinderen uitgedaagd om op onderzoek uit te gaan, het is tenslotte elke keer anders.Minder stress:

Uit onderzoek waarbij 2 groepen kinderen in de natuur en in de stad speelde bleek dat bij de kinderen welke in de natuur speelde, er een afname ontstond in het 'piekergebied' in de hersenen. De verklaring hier van is dat als je in de stad speelt, je meer rekening moet houden met gevaren zoals auto's op de weg. Spelen op een grasveld, in een bos of op een speelplaats zijn de meest populaire gebieden bij kinderen om te spelen. Het strand kwam wat minder goed uit de test, dat is dan weer jammer voor ons op Curacao;).. Gelukkig hebben wij op het eiland ook mooie groene, afwisselende plekken zoals de Zoutpannen, het Kabouterbos en het Christophelpark.
Comments


bottom of page