top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLaura Vernooijs

Pubertijd/Puberteit bij tieners op Curacao

Bijgewerkt op: 26 okt. 2022

Kleine kinderen kleine zorgen, grote kinderen grote zorgen.De puberteit is een aanduiding voor de levensfase waarin iemand ‘geslachtsrijp’ wordt. Puberteit/Pubertijd gebruiken we meestal als aanduiding voor de lichamelijke en psychologische veranderingen die kinderen ofwel tieners in deze periode doormaken. De pubertijd is zo gemakkelijk nog niet. Je kind gaat zich tegen je afzetten en ontwikkelt zijn eigen identiteit. Ook kunnen tieners/pubers last krijgen van faalangst, emotie regulatie, onzekerheid groepsdruk of depressieve gevoelens. Hiervoor kan je hulp zoeken bij een coach/therapeut of psycholoog op Curacao.
Als ouder is het soms ook lastig de balans hierin te vinden. Het is en blijft je kind, het liefst zou je ze voor altijd voor alles beschermen en behoeden maar in deze leeftijdsfase zal je er achter komen dat je toch wat afstand en ruimte moet geven. En misschien is dat op Curacao soms nog net even wat lastiger omdat je kind meer afhankelijk van je is door bijvoorbeeld alleen al het halen en brengen en de grote sociale controle op Curacao.

Mentale en lichamelijke veranderingen

Vaak wordt er bij de Puberteit alleen aan de lichamelijke veranderingen gedacht maar mentaal staan ook een aantal veranderingen te wachten. Meisjes beginnen over het algemeen eerder dan jongens met de puberteit en dat kan al starten met 9 jaar!

Ook treden vragen als; Wie ben ik en wat kan en wil ik? steeds meer op de voorgrond. Ze kijken kritisch naar zichzelf waardoor ze onzeker kunnen worden, meer last krijgen van faalangst, boze/verdrietige buien en hiervoor ook kwetsbaarder zijn. Daarnaast ook nog het gevoel ergens bij te willen horen wat niet altijd lukt.Wil je meer weten over de ontwikkeling van het puberbrein en tips/hulp hoe hier mee om te gaan of ben je op zoek naar een coach voor je kind? Boek een afspraak voor begeleiding op Curacao, intake is altijd gratis.Pubers zetten zich tegen je af. Pittig, maar er zit een positieve kant aan. Hoe meer je kind van zich laat horen, hoe sterker zij hun eigen ik ervaren. Zij willen graag nieuwe dingen uitproberen en onafhankelijk worden. Ruzies horen erbij. Je grenzen stellen als ouder is goed. Daarnaast is het in deze fase belangrijk om open te praten en te luisteren naar je zoon of dochter. Moedig je kind ook vooral aan om zelf initiatieven te nemen en zo te leren.


Ben jij op zoek naar hulp van een Kindercoach, Pedagoog of Psycholoog voor jou of je kind op Curacao voor bijvoorbeeld opvoeding, faalangst, onzekerheid, emotie regulatie of sociale vaardigheden? Zie je de bomen door het bos niet meer en wil je hier meer over weten? Klik hier

Comments


bottom of page