Zoeken
  • Laura Vernooijs

Decemberstress verminderen voor je kind


'Mam/Pap, hoe veel nachtjes nog slapen tot...? De combinatie van een Sinterklaas, Kerst & oud en nieuw in maar liefst 3 weken is niet de meest ideale combinatie. Het huis, school en onze omgeving worden omgetoverd in de kerstsfeer. Na de Sint gaat het al snel over naar de voorbereidingen van kerst en oud & nieuw.


Vooral voor jongere kinderen kan dit stress veroorzaken. De reden? In de leeftijd van 3 tot 6 jaar is het magisch denken van kinderen actief. Dit maakt dat ze lastig onderscheid kunnen maken tussen fantasie en werkelijkheid, bijvoorbeeld 'zou sinterklaas mij bespieden? Weet de kerstman dat ik stout ben geweest?'. Het kind snapt niet precies wat er om hem heen gebeurt en de fantasie helpt hierbij om dit te verklaren.


Ondertussen stuiteren ook oudere kinderen in het rond van alle indrukken die ze moeten verwerken. Dit kan zich dan weer gaan uiten in boze buien, slecht slapen, onzekerheid, druk gedrag of zelfs een terugval in de ontwikkeling.

Decemberstress voorkomen

Met deze tips blijf het ook in december gewoon gezellig en stressvrij in huis!


1. Neem een vrije dag op!

Neem tussendoor ook wat rust voor jezelf. De kerstboom optuigen na de dag dat Sinterklaas weg is? Hier kan je gerust even mee wachten en zo kan je kind ook even bijkomen van het sinterklaasfeest.


2. De 3 R'en

Rust, Reinheid & Regelmaat; Probeer alles zo gewoon mogelijk te laten verlopen zodat je kind in zijn of haar ritme blijft. Beperk de speelafspraken wat, zelfde tijden eten en naar bed, net als de rest van het jaar. Als je kind uit dit ritme gaat ben je meer tijd en moeite kwijt om hier weer in terug te komen. Door een rustige, veilige en betrouwbare basis thuis te creëeren kan je kind buitens huis meer verdragen.

3. Maak het overzichtelijk

Creëer overzicht en rust door samen met je kind een aftel kalender te maken. Zo heb je samen een gezellige activiteit, geef je overzicht en betrek je je kind hierbij en leren ze over tijdsbesef.

4. Stel grenzen

Vraag je zelf van te voren af of het bezoek of de acitiviteit die je van plan was met je kind zal bijdragen aan het humeur van je kind. Merk je dat je kind moe is of geprikkeld? Besluit dan dit over te slaan en te kiezen voor een rustige middag op de bank, filmpje aan of een spelletje. Als je kind opgeladen is zal de volgende acitiviteit beter verlopen.


5. Wees lief voor jezelf

Gun jezelf ook tijd om het een en ander voor te bereiden. Maak lijstjes en kijk of iemand in je omgeving je misschien kan helpen. Hulp vragen mag! Misschien kan je kind wel meehelpen met inpakken of de tafel dekken? Hiernaast kan het ook prettig zijn elke dag tenminste 10 minuten voor je zelf te nemen. Ook al is dit een filmpje op youtube of een podcast luisteren. Als jij ontspannen bent kan je ook rustiger reageren op wat er om je heen gaande is.