top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLaura Vernooijs

Decemberstress verminderen voor je kind op Curacao

Bijgewerkt op: 20 dec. 2022


'Mam/Pap, hoe veel nachtjes nog slapen tot...? De combinatie van een Sinterklaas, Kerst & oud en nieuw in maar liefst 3 weken is niet de meest ideale combinatie. Na de Sint gaat het al snel over naar de voorbereidingen van kerst en oud & nieuw.
Vooral voor jongere kinderen kan dit stress veroorzaken. De reden? In de leeftijd van 3 tot 6 jaar is het magisch denken van kinderen actief. Dit maakt dat ze lastig onderscheid kunnen maken tussen fantasie en werkelijkheid, bijvoorbeeld 'zou sinterklaas mij bespieden? Weet de kerstman dat ik stout ben geweest?'. Het kind snapt niet precies wat er om hem heen gebeurt en de fantasie helpt hierbij om dit te verklaren. Ondertussen stuiteren ook oudere kinderen in het rond van alle indrukken die ze moeten verwerken. Dit kan zich dan weer gaan uiten in boze buien, slecht slapen, onzekerheid, druk gedrag of zelfs een terugval in de ontwikkeling.

Met deze 5 tips blijf het ook in december gewoon gezellig en stressvrij in huis!

1. Plan

De kerstboom optuigen na de dag dat Sinterklaas weg is? Hier kan je gerust even mee wachten en zo kan je kind ook even bijkomen van het sinterklaasfeest. Gun jezelf ook tijd om het een en ander voor te bereiden. Maak lijstjes en kijk of iemand in je omgeving je misschien kan helpen. Hulp vragen mag! Misschien kan je kind wel meehelpen met versieren😉 of samen de tafel dekken?


2. De 3 R'en

Rust, Reinheid & Regelmaat; Probeer alles zo gewoon mogelijk te laten verlopen zodat je kind in zijn of haar ritme blijft. Beperk de speelafspraken wat, zelfde tijden eten en naar bed, net als de rest van het jaar. Als je kind uit dit ritme gaat ben je meer tijd en moeite kwijt om hier weer in terug te komen. Door een rustige, veilige en betrouwbare basis thuis te creëeren kan je kind buitens huis meer verdragen.

3. Maak het overzichtelijk

Creëer overzicht en rust door samen met je kind een aftel kalender te knutselen en zo heb je samen een gezellige activiteit. Ben je zelf niet zo creatief? Op Pinterest staan genoeg printables😉. Ook leer je je kind met een aftelkalender meteen iets over tijdsbesef, win-win.

4. Stel grenzen

In en voor de decembermaand zijn er vaak allerlei leuke activiteiten gepland zoals kerstmarktjes, knutselmiddagen of een meet & greet met Santa. Vraag je zelf van tevoren af of het bezoek of de activiteit die je van plan was met je kind zal bijdragen aan het humeur van je kind. Merk je dat je kind moe is of geprikkeld? Besluit dan dit over te slaan en te kiezen voor een rustige middag op de bank, filmpje aan of een spelletje. Als je kind uitegerust is zal de volgende activiteit beter verlopen.


5. Wees lief voor jezelf

Neem tussendoor ook wat rust voor jezelf. Juist in deze maanden maar ook de overige tijd van het jaar kan het helpen om elke dag tenminste 10 minuten voor jezelf te nemen. Zo laad je op en leer je je kind, dat tijd nemen voor jezelf oke is. Ook al is dit een filmpje op youtube of een podcast luisteren. Als jij ontspannen bent kan je ook rustiger reageren op bijvoorbeeld ongewenst gedrag wat de sfeer ten goede zal brengen. Ik zie jullie ouders nu denken; ‘Hoe dan?’. Kijk of je dit onderling kan afspreken en wees je er ook van bewust dat je kindje ook prima even alleen kan en mag spelen. Heb je meer tips of informatie nodig voor jou of je kind?


Comments


bottom of page