top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLaura Vernooijs

Mam, mag ik terug slaan?

Bijgewerkt op: 9 aug. 2023


Als ouder kan je je zorgen maken als je te horen krijgt dat je kind wordt geslagen. Het liefst zou je misschien wel adviseren om hetzelfde terug te doen, maar is dit wel verstandig? Als ouder is het een moeilijk dilemma. Enerzijds wil je dat je kind zichzelf kan verdedigen, anderzijds wil je geweld niet bevorderen. Het is belangrijk om te benadrukken dat fysiek geweld over het algemeen niet de beste oplossing is. Hier zijn enkele punten die je zou kunnen overwegen:


Let op: Het is altijd belangrijk om met je kind te praten over specifieke situaties, hun gevoelens te valideren en hen te ondersteunen in het zoeken naar niet-gewelddadige oplossingen. Bij ernstige gevallen van pesten of fysieke mishandeling moet je als ouder mogelijk ingrijpen, met schoolpersoneel praten, of professionele hulp zoeken.


  1. Communicatie : Leer je kinderen dat het het beste is om conflicten op een vreedzame manier op te lossen, door te praten, uit te leggen hoe ze zich voelen en op een respectvolle manier om te gaan met de gevoelens van anderen. Dit kan een goede eerste stap zijn om conflicten te vermijden.

  2. Het belang van zelfverdediging: Het is ook belangrijk dat kinderen begrijpen dat ze het recht hebben om zichzelf te verdedigen als ze fysiek worden bedreigd. Dit betekent niet dat ze meteen terug moeten slaan, maar ze kunnen proberen weg te lopen, hulp te zoeken bij een volwassene of, in extreme gevallen, zichzelf fysiek te verdedigen als er geen andere optie is. Zelfverdediging betekent echter alleen het noodzakelijke doen om de aanval te stoppen, niet om de andere persoon te verwonden of te straffen.

  3. Empathie: Leer je kinderen om zich in te leven in anderen. Door te begrijpen hoe hun acties anderen kunnen beïnvloeden, kunnen ze leren beter om te gaan met conflicten.

  4. Grenzen: Het is belangrijk voor kinderen om te leren respect te hebben voor hun eigen grenzen en die van anderen. Ze moeten begrijpen dat het niet acceptabel is om iemand pijn te doen, zowel fysiek als emotioneel. Als je mee geeft dat het wel oke is om terug te slaan schiet dit zijn doel voorbij. Ook is het vaak zo dat met een zelfde, niet respectvolle reactie het conflict nog meer uit de hand loopt.

  5. Rolmodellen: Als ouder ben je een belangrijk rolmodel voor je kind. Door zelf respectvol met conflicten om te gaan, kun je je kinderen leren hoe ze op een positieve manier met conflicten kunnen omgaan.


Heeft je hulp nodig bij het weerbaar worden? Boek een gratis intake bij E Mucha Curacao.


In veel gevallen kan het nuttig zijn om met je kind te praten over specifieke situaties en ze te helpen begrijpen wat ze in die situaties kunnen doen. Dit kan ze helpen om beter voorbereid te zijn en de juiste keuzes te maken wanneer ze met een conflict worden geconfronteerd. Hoe je dit aanpakt, hangt natuurlijk ook af van hun leeftijd en ontwikkelingsniveau.


Comments


bottom of page