top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLaura Vernooijs

5 Tips voor je kind bij angst voor noodweer

Bijgewerkt op: 29 jun. 2022


Wanneer er noodweer op komst is kan dit voor jou en je gezin best spannend zijn. Zeker bij kinderen op jonge leeftijd is het moeilijk om dit te plaatsen omdat kinderen dan nog geen onderscheid kunnen maken tussen fantasie en werkelijkheid. Het liefst zou je je kind meteen gerust stellen en vertellen dat het niet bang hoeft te zijn. Geef ook ruimte voor de angst en toon interesse door het serieus te nemen. Je kind reageert op zijn intuïtie, en dat is heel belangrijk in bepaalde situaties. Daarom wil je de angst niet afdoen als onzin zodat hij of zij in de toekomst gedachtes ontwikkeld als 'wat ik voel doet er niet toe of klopt niet'.5 tips Voor en tijdens Noodweer op Curacao


1. Uitleggen en onderzoeken Stel vragen om er achter te komen waar je kind bang voor is en te checken of deze gedachtes kloppen. Om je kind te helpen zijn angst te overwinnen, kun je ook online kijken naar filmpjes en verhalen over de natuur, regen, wind en onweer die passen bij de leeftijd. Bekijk dit vooraf, op een rustige moment. Als ze weten hoe iets werkt kan dit onzekerheid en onwaarheden weghalen. Klik hier voor een educatief kinderfilmpje over wind.

2. Zoek afleiding Bespreek vooraf wat kan helpen op het moment dat je kind zich onveilig voelt. Een knuffel van papa en mama, dat papa of mama even bij je komen zitten, een filmpje kijken of oordopjes zodat het geluid minder hard binnenkomt.

3. Probeer zelf ook rustig te blijven. Ben jij angstig? Dan neemt je kind dat over. Kijk dan bij jezelf wat kan helpen om de rust te bewaren. Kom er de volgende dag nog even op terug. Vertel je kind hoe dapper hij is geweest en praat over de ervaringen: wat was het spannendst?


4. Samen kijken Door samen – op een afstandje van het raam – naar het weer te kijken, leer je je kind dat het niet bang hoeft te zijn. Het goede voorbeeld geven is dus belangrijk. Forceer niks, dus als je kind te bang is om verder te kijken, volg dit dan en bedenk samen kleine haalbare stappen. Moedig je kind aan en steun hem waar nodig, zonder het over te nemen.


5. Veilig plekje Maak in huis een veilig hoekje waar je kind zich terug kan trekken als hij erg bang is voor het noodweer. Houd je kind dichtbij je en trek een dekentje over jullie heen. Zorg dat zijn lievelingsspeelgoed of -knuffels in de buurt zijn. Vertel ook wat jij als ouder(s) doet om het veilig te maken en te houden voor je gezin, de huisdieren en het huis.


Wil je meer weten over angst bij je kind en hoe je hier het beste mee om kan gaan of heb je een andere vraag betreft opvoeding en ontwikkeling? Boek een Gratis intake:
Comments


bottom of page