top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLaura Vernooijs

Hoe bereid ik mijn kind voor op een broertje of zusje erbij?


Als je gezin gaat groeien, is dat een spannende tijd voor iedereen. Maar hoe zorg je ervoor dat je oudste kind(eren) zich klaar voelen voor de komst van een nieuw broertje of zusje? Het is een grote verandering, en net als bij elke overgang, kan een beetje voorbereiding helpen. Hier zijn enkele tips om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen.

1. Begin op tijd met vertellen Zodra je denkt dat het geschikte moment is aangebroken, vertel je kind over de komende gezinsuitbreiding. Het is belangrijk dat zij het nieuws van jullie als ouder(s) horen, zodat ze alle gelegenheid krijgen om vragen te stellen en hun gevoelens te delen.

2. Maak het interactief Betrek je kind bij de voorbereidingen. Dit kan variëren van het uitkiezen van kleuren voor de babykamer tot het luisteren naar het geluid van de baby's hartslag tijdens een doktersbezoek. Door je kind te betrekken, geef je ze het gevoel dat ze een belangrijk onderdeel zijn van deze nieuwe verandering.

3. Boeken en verhalen Er zijn talloze kinderboeken beschikbaar over het krijgen van een nieuw broertje of zusje. Het lezen van zulke boeken kan je kind helpen zich een beeld te vormen van wat er gaat komen.

4. Wees eerlijk Leg op een kindvriendelijke manier uit wat ze kunnen verwachten. Ja, baby's huilen en hebben veel aandacht nodig, maar dit is ook een kans voor je kind om een beschermende grote broer of zus te zijn en misschien wel mee te helpen!

5. Plan 'jullie' tijd Met alle drukte die een nieuwe baby met zich meebrengt, kan je oudste zich soms een beetje opzij gezet voelen. Plan daarom speciale momenten in voor alleen jullie tweeën, zowel voor als na de geboorte.

6. Luister actief Sta open voor alle gevoelens en vragen die je kind kan hebben. Dit kan variëren van opwinding en nieuwsgierigheid tot angst of jaloezie. Door actief te luisteren, kun je eventuele zorgen die ze hebben aanpakken.

7. Betrek ze bij de zorg Als de baby er eenmaal is, laat je kind dan helpen met taken die geschikt zijn voor hun leeftijd. Dit kan hen helpen zich nuttig en betrokken te voelen.

8. Geduld is een schone zaak Elk kind is uniek, en hun reactie op een nieuw broertje of zusje zal ook variëren. Sommigen passen zich moeiteloos aan, terwijl anderen wat meer tijd nodig hebben. Wat je reactie ook is, blijf geduldig, begripvol en ondersteunend.


Het verwelkomen van een nieuw gezinslid is ontzettend leuk als uitdagend. Maar met een beetje voorbereiding, geduld en veel liefde zal je kind zich op zijn gemak voelen bij deze nieuwe toevoeging. En voor je het weet, zullen ze niet meer zonder elkaar kunnen!


Meer info? www.emucha.info

Kommentarer


bottom of page