’Het ene moment zijn ze beste vrienden, 5 minuten later kunnen ze elkaar niet luchten of zien’
Hebben jouw kinderen vaak ruzie? Strijd over speelgoed, of over wie het meeste krijgt? Ook al hoort het erbij, het kan voor ouders heel frustrerend zijn.
De band tussen broers en zussen is een bijzondere band welke je niet kunt kiezen en vaak voor het leven. Alle broers en zussen maken wel eens ruzie, dit is een onderdeel van elke menselijke relatie. Wat wij kunnen doen is tools geven hoe hier mee om te gaan. Wees je er altijd van bewust dat jij de spiegel bent in alles wat je doet.
1. Laat ze ruzies zoveel mogelijk zelf oplossen zodat ze de kans krijgen om deze vaardigheid te ontwikkelen. Houd de interacties tussen broers en zussen wel in de gaten, vooral als er eerdere conflicten zijn geweest. Op deze manier kun je snel ingrijpen als je merkt dat de situatie uit de hand loopt.
2. Focus niet op de schuldige maar op de oplossing en luister naar beide kanten: Probeer beide kinderen te begrijpen en naar hun perspectieven te luisteren. Dit zal helpen om eventuele onderliggende problemen te identificeren en aan te pakken.
3. Vergelijk je kinderen nooit met elkaar. Als kinderen voortdurend worden vergeleken met hun broers of zussen en het gevoel krijgen dat ze minder zijn of niet aan bepaalde verwachtingen voldoen, kan dit hun zelfvertrouwen aantasten. Dit kan ook rivaliteit en jaloezie aanwakkeren, wat de onderlinge relatie kan schaden. Kinderen kunnen het gevoel krijgen dat ze met elkaar concurreren om de goedkeuring en aandacht van hun ouders.
4. Creeer een veilige sfeer. Probeer kalm te blijven en je emoties onder controle te houden wanneer je met de kinderen omgaat. Reageren met woede kan de situatie verergeren.
5. Erken gevoelens en wat je ziet: “Je wilde graag dat je zus stopt, daarom heb je hem geslagen”
6. Stel de grens: “Slaan mag niet, dat doet
pijn” wat wel kan is..
7. Leer je kind een andere manier van reageren: “Benoem wat je wel wil met woorden''. Oefen samen met hen communicatietechnieken zoals luisteren naar elkaar, praten over gevoelens en het zoeken naar compromissen.
8. Wees een voorbeeld: Kinderen leren veel door observatie, dus wees een positief voorbeeld van respectvolle communicatie en conflictoplossing in huis.
Opvoeden is een belangrijke taak en het is begrijpelijk dat broers en zussen af en toe met elkaar in conflict kunnen komen. Als ouder is het essentieel om de situatie op een constructieve manier aan te pakken.
Onthoud dat het normaal is dat broers en zussen af en toe botsen, maar het is belangrijk om hen te helpen conflicten op een gezonde manier op te lossen en respect voor elkaar te ontwikkelen. Als het gedrag aanhoudt of ernstige vormen aanneemt, kan het raadzaam zijn om professionele hulp te zoeken.
Commentaires