Social media is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Talloze onderzoeken tonen aan dat social media een negatieve invloed zou hebben op de zelfperceptie van tieners en adolescenten. Zij zouden door middel van sociale vergelijking tot een negatiever zelfbeeld komen. De puberteit is een leeftijdsfase waarin veel veranderingen plaats vinden bij je kind en binnen het gezin en de opvoeding. Niet alleen lichamelijke veranderingen maar ook in gedrag en het brein. In deze leeftijds fase kunnen kinderen zich snel onzeker voelen en ouders soms tot wanhoop drijven. Laat staan met alle extra groepsdruk off en online. Als vader en moeder kun je hier een belangrijke rol inspelen om een een positief zelfbeeld aan te moedigen.
Het zelfbeeld
Rond het 12e levensjaar begint de zelfwaardering minder te worden en rond de 15 jaar is die vaak het laagst. Dit komt voornamelijk omdat ze meer bezig zijn met wat andere van hen denken en het minder belangrijk is wat hun ouders vinden. Prestatiedrang en waardering van je omgeving is op dit moment erg belangrijk. Alle invloeden op sociale media maken dit niet gemakkelijker.
De negatieve spiraal
Door deze gedachtes kunnen jongeren in een negatieve spiraal terechtkomen. De opeenstapeling van verschillende emoties kan leiden tot onrust en machteloosheid waardoor ze in vervelende situaties komen wat hun negatieve gedachte bevestigd; 'Zie je wel, het lukt toch niet, of ik ben toch niet goed genoeg' etc.
Wat kan ik doen?
Een van de beste manieren om kinderen te helpen een positief zelfbeeld op te bouwen, is ze te laten zien wat ze wel kunnen en dit ook benoemen. Blijf in gesprek met je kind door te luisteren en er 'echt' te zijn. Leg ook je eigen telefoon even weg, stel vragen, luister zonder oordeel en laat weten dat je er onvoorwaardelijk voor je kind bent.
Wat doet E Mucha Curacao?
Wil jij als ouders meer weten over deze fase en hoe je dit kan begeleiden of wil je een cursus voor je kind met aandacht voor deze thema's? Check de eerst volgende workshops of boek een gratis intake. In een workshop als deze spreken we doormiddel van filmpjes en creatieve activiteiten met elkaar over het versterken rond lichaamsbeeld, zelfbeeld en Social media gebruik. Doel: jongeren helpen om inzicht te geven in de wereld van Social Media en zelf de regie hier in te nemen.
コメント