top of page
Zoeken
Foto van schrijverLaura Vernooijs

Scheiding ouders/kinderen op Curacao

Omgaan met een scheiding voor ouder en kind

Een scheiding is voor alle betrokkenen een ingrijpende gebeurtenis. Als je als partners uit elkaar gaat en je hebt een kind, ben je niet meer samen, maar jullie blijven de ouders van je kind. Voor sommige ouders is dat geen probleem. Ze zijn zonder ruzie uit elkaar gegaan en kunnen nog steeds erg goed met elkaar overweg. Maar er zijn ook ouders bij wie dat minder makkelijk is. Zij maken ruzie zodra ze elkaar zien en kunnen geen afspraken met elkaar maken. En dan zijn er nog een heleboel mensen die daar tussenin zitten. Voor kinderen hangt hun bestaan af van hun ouders: ze zijn dus extreem gevoelig voor wat er op dat moment in hun leven gebeurt. Kinderen willen het liefst dat hun ouders gelukkig met elkaar zijn, maar hebben daar in deze situatie geen controle over. Hun leven staat op zijn kop. Misschien moeten ze verhuizen, hun tijd tussen twee ouders verdelen of zelfs naar een andere school. Het is belangrijk om in een periode van scheiding bewust stil te staan bij wat de kinderen nodig hebben. Hoe kun je hen helpen om zo goed mogelijk door deze periode heen te komen? Via internet zijn er verschillende advies website en cursussen te volgen of je kan boeken bestellen met belangrijke informatie. Kom je er zelf niet uit of wil je graag dat iemand met je mee kijkt, dan kan ja natuurlijk ook altijd hulp inschakelen. Op Curacao zijn verschillende hulpinstanties die je kunnen helpen hoe de scheiding en je opvoeding vorm te geven.



Verlies en gedachtes van je kind


Iedereen die betrokken is bij een scheiding, zowel volwassenen als kinderen, rouwen hierom. Misschien denk je bij rouw vooral aan het verliezen van een dierbare door overlijden, maar rouw hoort bij verschillende soorten van verlies. Voor kinderen betekent een scheiding bijvoorbeeld het verlies van een vaste thuisbasis en de bekende gezinssituatie.

5 Tips voor ouders en scheiding op Curacao;

  1. Toon interesse zonder ordeel. Als je kind bij de andere ouder is geweest, toon dan oprechte interesse hoe het is geweest en wat ze allemaal hebben gedaan. Hoor je iets waar je niet achter staat of niet blij mee bent. Deel dit commentaar niet met je kind en deel dit op een later met de co-ouder. Praat vanuit je 'ik' om zo een beschuldigenden toon te vermijden; 'Ik begreep dat Tom volgende week niet bij jou kan komen, ik had voor volgend weekend eigenlijk al plannen gemaakt'. Kunnen we samen naar een oplossing kijken?''.

  2. Zet je eigen gevoelens aan de kant ten opzichte van je kind. Tuurlijk mag je laten zien dat je verdrietig bent of het graag anders had gezien. Probeer je negatieve gevoelens tegenover je partner niet delen met je kind. Je kind komt altijd in een loyaliteits conflict en zal het gevoel krijgen te moeten kiezen en zorg te moeten dragen om de sfeer te bewaken en herstellen.

  3. Vermijd Conflicten met de andere ouder en gun jullie kind beide zijn ouders. Wanneer kinderen merken dat mama boos is op papa of andersom, maakt dat ze onzeker. Ze kunnen de situatie niet overzien en ze kunnen het ook niet veranderen.

  4. Spreek regels af met de co-ouder en respecteer elkaars verschillen. Elk kind heeft behoefte aan duidelijkheid en regels, dit geeft rust en vertrouwen en zo weten ze waar ze aan toe zijn.

  5. Luister en praat met je kind en geef ruimte en acceptatie voor alle gedachtes en gevoelens die hier bij komen kijken; 'Mama/ papa vindt het belangrijk hoe jij je voelt, vertel eens..' of Ik kan mij zo goed voorstellen dat je hier verdrietig over bent en dat is oke. Wat kunnen we doen om dit beter te maken?

Wil jij meer weten of begeleiding voor jou of je kind/tiener? Boek een gratis intake








Comentários


bottom of page