5 tips; Omgaan met Faalangst Curacao
top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLaura Vernooijs

5 tips; Omgaan met Faalangst Curacao

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2022


Faalangst komt vaak voor bij kinderen en tieners, ook op Curacao. Kinderen en ook ouders kunnen last hebben van faalangst tijdens sociale contacten, op school met spreekbeurten, voorlezen in de klas op bijvoorbeeld tijdens het sporten. 1 op de 10 kinderen heeft last van faalangst. In dit artikel bespreken we wat je als ouder kan doen om, om te gaan met faalangst bij je kind.



Wat is faalangst?

Er wordt tegenwoordig veel gevraagd van kinderen op Curacao, niet gek dat dit steeds vaker voor komt. Ook is het ene kind nou eenmaal gevoeliger dan het andere en spelen eerdere gebeurtenissen in het leven ook mee. Doordat kinderen en ouders soms niet meer kunnen voldoen aan deze verwachten kan dit aanvoelen als falen. Het woord zegt het eigenlijk al, 'faalangst' - de angst om te falen oftewel het niet goed te doen. Door de angst kan een kind last krijgen van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, buikpijn en wil bepaalde situaties liever vermijden om zo geen last te krijgen van de faalangst. Je kind kan last hebben van buikpijn, hoofdpijn, of wil niet meer naar school. Faalangst is een angst die gebonden is aan een situatie die zich voordoet op dat moment en in verbinding staat met een daaropvolgende taak. Faalangst kan voorkomen op cognitief, sociaal en motorisch vlak.


Hoe merk ik dat mijn kind faalangst heeft?

Faalangst kan zich op verschillende manieren uiten bij kinderen. Dit kan zijn door het

krijgen van lichamelijke klachten zoals buikpijn en hoofdpijn maar ook gedragsmatig zoals; druk gedrag, slordig werken, lachen en de clown uithangen. Andere kinderen worden juist verlegen, blokkeren, durven niets te vragen of hebben last van concentratieproblemen. Daarbij komen ook negatieve gedachten om de hoek kijken als 'Ik kan het toch niet', 'Ik ben stom' 'Ik ben de enige die dit niet kan'.

Tips; Wat kan ik als ouder doen bij faalangst?

Tip 1: Praten & Acceptatie;

Maak het allereerst bespreekbaar met je kind en laat duidelijk blijken dat het oke is dat ze faalangst ervaren. Stel je open door vragen te stellen en laat merken dat je wilt helpen zonder meteen met oplossingen te komen. Je kind bestaat uit meer dan alleen prestaties op school en bij de sportclub. Onderzoek samen mooie eigenschappen en bespreek wat wel goed gaat. Laat je kind ervaren dat het geaccepteerd wordt zoals het is. Of iets nou wel of niet goed gaat.


Tip 2: Veilige basis;

Laat het thuisfront als veilige basis fungeren om te oefenen met moeilijke situaties. Door te oefenen in een veilige omgeving zal je kinder beter voorbereid zijn als een situatie zich in het echt voordoet. Start met kleine, gemakkelijke taakjes zodat je kind in de gelegenheid is om positieve ervaringen op te doen waarop jij je kind kan complimenteren. Je kan ook situaties oefenen doormiddel van een rollenspel in het echt of spel met poppen zoals lego of barbie's. Gaat iets niet zoals gewenst of verwacht, laat blijken dat dit oke is, dat mag en wat leer je hier van?


Tip 3 ; Eigen bewustwording

Ook belangrijk bij faalangst; wees je bewust van je eigen verwachtingen als ouder(s) naar je kind toe. Als je dat lat heel hoog legt kan je kind denken dat als het deze lat niet haalt, niet goed genoeg is of zal zijn. Hierdoor kan je kind niet aan de verwachting voldoen en zal het eerder falen wat als gevolg, een bevestiging is van zijn of haar negatieve gedachtes. Focus niet continue op presteren en onderneem ook voldoende activiteiten waarbij het om plezier maken en ontspannen gaat. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat kinderen die in verbinding en ruimte voor zelfontplooing opgroeien in de toekomst gemakkelijker mee gaan in de maatschappij en minder onzeker zijn.


Tip 4; Geef vertrouwen;

Als je een compliment geeft, probeer dan de focus te leggen op de inzet en niet perse op het resultaat. De moeite die je kind neemt om het te proberen. Geef ook, hoe lastig dat soms is, je kind de regie over bepaalde zaken. Door alles voor je kind over te nemen en te bepalen zal het kind minder snel leren om iets zelf te kunnen en zal hij of zij afhankelijk blijven van jou. Dit kunnen bijvoorbeeld kleine taakjes in huis zijn maar ook win-win oplossingen laten bedenken over iets waar jullie niet uitkomen.



Tip 5; Vraag om hulp

Als je merkt dat je er samen niet uit komt kan je altijd de hulp inschakelen van E Mucha Curacao voor begeleiding en coaching in dit thema voor jou en je kind. Ookal heb je zelf al van alles geprobeerd kan het fijn zijn als iemand van buitenaf met je mee kijkt en denkt.













bottom of page