Praten over oorlog met je kind
top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLaura Vernooijs

Praten over oorlog met je kind

Bijgewerkt op: 14 mrt. 2022


Ookal wonen wij op Curacao kan het zijn dat je kinderen via social media, op de radio, vriendjes of gesprekken aan tafel, berichten binnen krijgen over wat er momenteel gaande is tussen Rusland en Oekraïne, de oorlog. Waar ze het ook oppikken, het is voor veel kinderen een beangstigende gedachte en er kunnen vragen komen als;

- Komt hier ook oorlog?

- Komen de soldaten ook hier?

- Wonen daar ook kinderen met papa's en mama's?

- Wat moeten wij dan doen?


Per kind en per leeftijd is het verschillend hoe ze hierop zullen reageren en ook je reactie als ouders kan hier invloed op hebben. Wat je wel en niet bespreekbaar maakt hangt dus af van meerdere factoren. Kinderen in de leeftijd t/m 6 jaar leven nog in de 'magisch denken fase', wat betekent dat ze nog niet goed een onderscheid kunnen maken tussen echt en nep. Gezien de ontwikkeling van het kind er in deze fase nog niet aan toe is. kan je dit onderwerp beter nog niet bespreekbaar maken, tenzij je kind er zelf mee komt. Stel dan vragen en probeer er zo achter te komen waar de vraag vandaan komt, zoals; Wat denk je? Wat heb je gezien? Wat heb je gehoord en van wie? Waar ben je bang voor? Wil het kind meer uitleg over de situatie of gerust gesteld worden? Echter kan je deze vragen ook toepassen bij oudere kinderen. Probeer vooral te luisteren en een open houding aan te nemen. Geef ook aan dat jij er bent voor je kind en zorgt dat het veilig is.


Vanaf 7 jaar gaan kinderen meer bezig zijn met hun eigen omgeving en betrekken ze eventuele angsten ook op hun eigen leven; Wat als er een inbreker gaat komen of een orkaan over Curacao? Vanaf 9 jaar kunnen kinderen zich ook gaan verplaatsen in andere, bijvoorbeeld het inleveren in kinderen die zich in een dergelijk gebied begeven en je kind kan hier ook zorgen over hebben.

Focus niet alleen op het probleem, biedt ook perspectief;

Wat nu speelt is heel verdrietig en voor ons als volwassenen kan het angst oproepen. Naast de ellende proberen mensen rondom Oekraine ook te helpen. Zo zijn er ook 'bazen van andere landen' die zoeken en praten over een oplossing zodat de oorlog kan stoppen. Het is een feit dat de oorlog niet op Curacao is en dat je hier wel veilig buiten kan spelen. Waar dit zich nu afspeelt is heel ver weg, nog veel verder dan naar Nederland reizen. Bij oudere kinderen kan je ook de wereldkaart erbij pakken om de afstand visueel te maken. Wat ook behulpzaam kan zijn is om te kijken wat jullie kunnen doen om deze mensen te helpen zoals een tekening maken, wat geld overmaken of een kaarsje branden. Als ouder heb je misschien het gevoel dat het niet veel helpt maar voor een kind kan het een prettig gevoel geven en zo leer je ook meteen om voor andere te zorgen en mee te leven. Het kan zorgen en angsten verminderen door het gevoel van daadkracht.

Maar mijn kind blijft er in hangen..

Probeer dergelijke gesprekken voor het slapen gaan te vermijden. Ook kan het helpen na een gesprek als deze een ontspannende activiteit met je kind te doen om het hoofd weer even leeg te maken. Als je merkt dat je kind nare dromen krijgt over de situatie, neem dit serieus en probeer je kind zo ver dat mogelijk is te beschermen van de nieuwsberichten. Mocht je hulp nodig hebben of vragen? Neem gerust contact op voor een gratis intake!





bottom of page