top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLaura Vernooijs

Emigreren met kinderen/gezin naar Curaçao

Bijgewerkt op: 20 jul. 2023

Emigreren naar Curaçao met je gezin kan een aanzienlijke impact hebben op je kinderen. Een verhuizing naar een ander land brengt een reeks veranderingen met zich mee, zowel positief als uitdagend, die van invloed kunnen zijn op het welzijn en de aanpassing van je kinderen.


Wil jij begeleiding voor deze grote verandering in jullie leven voor je gezin of loop je nu tegen uitdagingen aan? E Mucha, Pedagogische begeleiding op Curaçao kan je hierbij helpen! Boek een gratis intake


Hieronder zijn enkele mogelijke effecten van een emmigratie met je gezin naar Curaçao:

  1. Cultuur en taal: Curaçao heeft een andere cultuur en taal dan je thuisland. Voor kinderen kan het leren omgaan met nieuwe gebruiken, tradities en talen een uitdaging zijn. Sommige kinderen kunnen zich gemakkelijker aanpassen dan anderen. Wat het wel iets gemakkelijke maakt, is dat er op het eiland over het algemeen ook Nederlands wordt gesproken.

  2. Sociale aanpassing: Het maken van nieuwe vrienden en het opbouwen van sociale netwerken kan tijd kosten, vooral als kinderen de taal niet vloeiend spreken of zich anders voelen dan hun leeftijdsgenoten.

  3. Onderwijs: Het schoolsysteem kan anders zijn in Curaçao dan in je thuisland. Kinderen kunnen te maken krijgen met aanpassingsproblemen in het nieuwe schoolsysteem, nieuwe lesmethoden, en mogelijk de taalbarrière.

  4. Emotionele aanpassing: Emigreren kan stress en emoties zoals angst, verdriet of opwinding met zich meebrengen voor kinderen. Ze moeten afscheid nemen van vrienden en familie, en zich aanpassen aan een nieuwe omgeving.

  5. Gezinsdynamiek: De verhuizing kan ook van invloed zijn op de gezinsdynamiek. Ouders kunnen gestrest zijn door de veranderingen en zich richten op het opbouwen van een nieuw leven, wat de aandacht voor de behoeften van kinderen kan beïnvloeden.

  6. Identiteit: Voor sommige kinderen kan emigratie hun gevoel van identiteit beïnvloeden. Ze kunnen worstelen met het behouden van hun culturele wortels, terwijl ze zich ook moeten aanpassen aan de nieuwe cultuur.Het is echter belangrijk om te onthouden dat de impact van emigratie op kinderen individueel kan variëren. Sommige kinderen kunnen zich snel aanpassen en nieuwe kansen omarmen, terwijl anderen meer tijd nodig hebben om te wennen aan hun nieuwe omgeving. Als ouder kun je een ondersteunende rol spelen door open te communiceren met je kinderen, hun zorgen serieus te nemen en hen te helpen bij het opbouwen van een sociaal netwerk in Curaçao. Het kan ook nuttig zijn om contact te leggen met lokale gemeenschappen of internationale scholen om de overgang soepeler te maken.Comments


bottom of page